2 iunie 2017

Câteva mituri despre lilieci: Orb ca un liliac

Ne vor sângele
Liliecii vampiri sunt faimoşii lilieci ce se hrănesc cu sânge. Ei cântăresc aproximativ 40 de grame şi reuşesc să consume o linguriţă de sânge în 20 de minute. De obicei se hrănesc cu sângele mamiferelor şi evident mai muşcă şi oameni. O enzimă din saliva liliecilor previne coagularea sângelui şi un medicament denumit "draculină" (desmoteplase) s-a dovedit util în tratamentul accidentelor vasculare.

Orb ca un liliac
Fiind animale nocturne aceştia văd bine în timpul nopţii iar liliecii mari pot vedea de trei ori mai bine decât oamenii. Pe lângă asta au şi faimoasa ecolocaţie, aşa că apelativul ăsta trebuie dat poate unei cârtiţe.

Vor să ne intre în păr
Dacă intrăm într-o peşteră cu lilieci şi îi deranjăm suficient liliecii se năpustesc în jos spre capetele noastre. Unii lilieci trebuie să prindă umpic de viteză pentru a reuşi să zboare, ăsta este doar felul în care ei "decolează". De aceea dacă prindeţi un liliac în casă este de preferat să-l eliberaţi undeva la înălţime, poate pe creanga unui copac.

Paraziţi dăunători.
Liliecii fructiferi sunt polinizatori pentru banane, avocado, algave plus alte 300 de specii de plante. Şi ca bonus: din algave se face tequila. Liliecii insectivori sunt esenţiali pentru un ecosistem sănătos ajutând la reglarea populaţiilor de insecte dar şi pentru oameni întrucât ne permit să folosim mai puţine insecticide în agricultură.

O molimă.
În ziua de azi liliecii suferă de o boală denumită sindromul nasului alb. Sindromul afectează liliecii din America de Nord şi este cauzat de o ciupercă ce creşte pe corpul liliecilor în timpul hibernării. Marea majoritate nu supravieţuiesc iernii şi se estimează că unele specii de lilieci şi-au pierdut peste 90% din membri. Ca o ironie a sorţi se crede că speologii amatori au dus această ciupercă de la o peşteră la alta pe hainele şi echipamentele lor.

Cum îi putem ajuta?
Putem cumpăra sau construi o casă pentru lilieci, sunt numeroase site-uri ce vă pot îndruma în acest sens ca de exemplu ebay.com/bat-house pentru a cumpăra una sau nwf.org/Build-a-Bat-House pentru a construi una. Liliecii sunt singurele mamifere ce pot să zboare ar fi păcat să-i pierdem.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu