14 octombrie 2016

Veşti bune de la următoarea generaţie de cercetători români.

Sala polivalentă a Universităţii din Oradea a găzduit, vineri 30 septembrie 2016, o nouă ediţie a Nopţii Cercetătorilor, eveniment în cadrul căruia orădeani s-au informat asupra lucrarilor ştiinţifice din cadrul univesităţii.
   
Fiecare facultate orădeană prezentă la eveniment s-a străduit să prezinte rezultate cât mai atractive pentru copii. Cea mai mare trecere au avut aplicaţiile de recunoaştere facială, în faţa cărora copiii au ţopăit bucuroşi că se văd pe ecran. Astfel de aplicaţii au dezvoltat profesorul Tiberiu Fekete de la Facultatea de Arte şi studentul Andrei Hering, de la Electronică Aplicată, a cărui aplicaţie nu doar detectează feţe, ci şi face fotografii şi le transmite pe un telefon mobil. Astfel, de pildă, proprietarul unei case plecat din imobil ar putea primi automat fotografii cu cine îi intră în casă!
 
Acelaşi student a realizat şi o aplicaţie care "vede" diferite lucruri în locul unei persoane nevăzătoare. "Dacă îi pui un măr în faţă, îţi spune că este un măr", a explicat Andrei. Deocamdată, tânărul mai are de creat baza de date a acestei aplicaţii, până când va fi funcţională, dar şi-a propus ca asta să se întâmple până la vară, când îşi va prezenta munca la examenul de licenţă.
 
Tot pentru nevăzători, Laviniu Ţepelea, şef de lucrări la Departamentul de Electronică şi Telecomunicaţii, a dezvoltat o aplicaţie care ghidează o persoană nevăzătoare, spunându-i dacă întâlneşte obstacole.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu