19 august 2016

Schimbari în lege ce ajută persoanele cu dizabilitati


Guvernul Cioloş a modificat legislaţia în domeniul stării civile, prelungind termenele pe care le au la dispoziţie cetăţenii pentru întocmirea unor acte, simplificând unele proceduri şi impunând obligaţii suplimentare autorităţilor.

Legea privind actele de stare civilă a fost modificată de Guvern pentru simplificarea înregistrării naşterilor şi rezolvarea unor pro­bleme apărute în practică. Ter­menul pentru declararea naşterii copilului a fost prelungit de la 15 la 30 de zile, fiind menţinut termenul de 3 zile pentru cazul în care copilul se naşte mort.
 
Legea introduce o obligaţie suplimentară autorităţilor locale şi în cazul căsătoriilor. Până acum, primăriile erau obligate să asigure un interpret autorizat pentru căsătoriile la care cel puţin unul din soţi nu cunoaşte limba română, ca şi pentru căsătoriile între persoane surdo-mute. În noua formă, trebuie asigurat un interpret specia­lizat şi pentru persoanele cu surdocecitate, respectiv atât surde, cât şi nevăzătoare.
 
Primăriile sunt obligate să asigure posibilitatea achitării amenzilor online, prin încheierea de convenţii cu in­stituţii de credit autorizate. În cazul plăţii online, o copie de pe chitanţă se predă de către contravenient agentului constatator, aceasta putând fi trimisă şi prin poştă sau e-mail.

Sursă: ziaruldeiasi.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu