3 martie 2016

România trece la Codul Matematic - Unified English Braille

Pe data de 20 februarie 2016 Comisia de Educaţie şi Pregătire Profesională din cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi reprezentanţii şcolilor speciale pentru elevii cu deficienţe de vedere, au decis aprobarea utilizării Codului Matematic "Unified English Braille", drept cod unic pentru transcrierea în Braille a textelor tehnice în limba română.

Cumva urmăm exemplul SUA ce a implementat chiar anul acesta Unified English Braille renunțând English Braille American Edition pentru mai multă armonie în cadrul comunității anglofone, ca să nu zic exemplul Chinei care a început și ea tot anul asta standardizarea limbajului Braille.

De ce implementăm și noi UEB-ul? Mă pot gândi la câteva motive:
1) La noi în țară fiecare școală are propria variație a unui cod matematic braille. Aici am spus "matematic" însă trebuie să vă gândiți și la toate notațiile specifice ce se regăsesc în fizică și chimie. Adoptarea acestui cod va permite, tipărirea în Braille a manualelor de matematică, fizică şi chimie.
2) Folosim în principal tehnologia din SUA, iar dacă SUA a trecut la UEB ne-ar ajuta să trecem și noi. Imprimantele și softurile de scriere Braille disponibile la noi în țară sunt din SUA.
3) Pentru viitor. Mă gândesc că implementarea unui standard internațional ne va ajuta să ne înțelegem mai ușor unii cu alții, nu numai în matematică ci poate și în alte domenii precum muzica, unde un portativ vorbește pe aceeași limbă tuturor.


Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului "Educaţie incluzivă pentru nevăzători", finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România, iar noul cod urmează a fi preluat și implementat în școlile speciale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu