18 mai 2015

Servicii poștale pentru nevăzători

În 2012 Universal Postal Union (UPU), organismul ONU care reglementează schimbul de poștă internațional, a avut un congres la Doha. Acolo au fost făcute schimbări la tratatul internațional de poștă. Printre schimbări se regăsește și o reglementare referitoare la nevăzători.

Articolul 7-Scutire de taxe poștale
3 Articole pentru nevăzători
3.1 Orice articol pentru nevăzători trimis de către o organizație de nevăzători către o persoană oarbă, precum și articolele trimise de către o persoana oarbă unei organizați de nevăzători sunt scutite de toate taxele poștale, cu excepția suprataxelor aeriene, în măsura în care că aceste elemente sunt admisibile ca atare în serviciul intern al operatorului desemnat de trimitere.

Conform Poștei Române prin intermediul oficiilor poștale se pot expedia gratuit Cecograme, trimiteri ce constau în înscrisuri în relief sau înregistrări sonore pentru uzul nevăzătorilor, intern și internațional numai dacă sunt expediate de un institut pentru nevăzători, oficial recunoscut, sau adresate unui astfel de institut și sunt prezentate ca trimiteri neînregistrate și în sistem Neprioritar. În cazul în care expeditorul dorește să le transmită în sistem Prioritar sau cu servicii suplimentare aferente, se încasează contravaloarea acestora.

Alte țări precum SUA, Canada, Marea Britanie au mers chiar mai departe și nevăzătorii, bibliotecile și instituțiile non profit pentru nevăzători pot trimite articole braille dar și echipamente destinate nevăzătorilor, precum ceasuri braille, bastoane, mașini de scris braille, în mod gratuit intern și internațional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu